Schilderijen

schilderijen, hier vindt je alles over schilderijen
Schilderijen bestaan in verschillende soorten en maten. Over smaak valt immers niet te twisten. Wat de één mooi vindt, vindt de ander afschuwelijk. Gelukkig kun je een keuze maken uit een ruim aanbod aan schilderijen. Zo heb je altijd wel iets moois voor aan de muur. Je kunt om te beginnen kiezen uit verschillende stijlen. Houd je van moderne abstracte kunst of ga je voor een realistische voorstelling? De kleuren van een kunstwerk spelen vaak ook een grote rol. Met de juiste wanddecoratie kun je een woonkamer, slaapkamer of welke ruimte dan ook een hele andere look geven.
Waar kun je een schilderij kopen?

Waar kan ik schilderijen kopen?

Wij hebben een ruim aanbod in wanddecoratie. Zo kun je voordelig schilderijen kopen in de schilderijen outlet. Hier heb je de keus uit een ruim assortiment van diverse kunstwerken. Iedereen heeft een eigen smaak daarom hebben wij een ruim aanbod uit verschillende kunststromingen. Deze hebben wij onderverdeeld in verschillende categorieën. Je kunt ze eenvoudig en veilig bestellen in onze outlet. Voordat je ze besteld kun je goed de foto’s bekijken en advies vragen aan onze experts. Vervolgens kun je afrekenen via een beveiligd netwerk en betalen met bijvoorbeeld Ideal.

Schilderijen outlet
Een ruim assortiment in betaalbare wanddecoratie.

Zijn er ook goedkope schilderijen?

Natuurlijk is het niet zo dat alleen de welgestelden een schilderij kunnen kopen. Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkope schilderijen te kopen. Er is een ruim aanbod in wanddecoratie voor aantrekkelijke prijzen. Het mooie is dat iedereen deze kunstwerken wel kan betalen.

Een schilderij kan duur zijn maar een foto schilderij is al vaak een stuk goedkoper. Wanneer je opzoek bent naar betaalbare kunst voor aan de muur dan kun je het beste kijken naar wat jij mooi vindt. Er zijn verschillende categorieën van goedkope wanddecoratie. Wil jij bijvoorbeeld goedkope abstracte schilderijen. Misschien houd jij wel meer van Boeddha schilderijen. Ben jij meer een stad mens en heb jij liever een goedkope skyline? Bekijk dan onze skyline schilderijen. In onze schilderijen shop vind je verschillende categorieën met verschillende kunststromingen.
Verschillende formaten, welk formaat moet ik kopen?

Het formaat

Schilderijen worden gemaakt in allerlei formaten. Een piepklein schilderijtje komt net zo vaak voor als een doek van enkele vierkante meters. Een bekend groot schilderij is uiteraard De Nachtwacht van Rembrandt dat in het Rijksmuseum in Amsterdam is te zien. Dit is een zeer omvangrijk werk. Maar de beroemde Mona Lisa te bewonderen in het Louvre in Parijs. Is maar een heel klein schilderij dat, als het geen speciale aandacht zou krijgen nauwelijks op zou vallen.

Bij Schilderijen sale vind je allerlei formaten. Bij ons vind je: 1-luik, 2-luik, 3-luik, 4-luik en 5-luik schilderijen. Dit zijn kunstwerken die bestaan uit meerdere delen. Deze bestaan dan ook weer in verschillende formaten, zowel groot als klein. Voordat je een schilderij koopt is het natuurlijk van belang te bedenken waar je het wilt neerhangen en of er voldoende ruimte is. Meet dus eerst goed de beschikbare ruimte en ga pas daarna op zoek om mooie schilderijen te kopen.

Schilderij wereldkaart 3-luik
Voorbeeld van een 3-luik schilderij.
Schilderij New York 4-luik
Voorbeeld van een New York skyline 4-luik schilderij.

Schilderijen bekijken
Schilderijen bekijken

Om schilderijen te bekijken hoef je ze natuurlijk niet zelf aan te schaffen. In vele tientallen musea en tentoonstellingsruimten in Nederland kun je schilderijen bekijken. In kleine musea gaat het dan vaak om werken van plaatselijke kunstenaars. Als je schilderijen wilt bekijken van landelijk bekende schilders dan zal je een bezoek moeten brengen aan bekende musea zoals het Boijmans van Beuningen in Rotterdam of de bekende Amsterdamse musea; het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Deze musea zijn niet alleen geliefd bij Nederlanders maar worden jaarlijks ook door miljoenen buitenlandse toeristen bezocht.

Schilderijen bekijken
Schilderijen bekijken in een museum.

Verschillende stijlen in de schilderkunst

Welke stijlen zijn er in de schilderkunst?

De stijl waarin schilderijen worden gemaakt zegt iets over de tijd waarin de schilder leefde en de mogelijkheden die hij had. Vroege grotschilderingen van vele duizenden jaren voor Christus werden gemaakt met natuurlijke materialen. Dit omdat de verf zoals wij die nu kennen nog niet beschikbaar was.

Renaissance:

Deze periode begon aan het einde van de 14e eeuw. De Renaissance kenmerkt zich door schilderijen die een zo realistisch mogelijke voorstelling hadden. Men richtte zich in deze tijd meer op het hier en nu en minder op het verleden en een onduidelijke toekomst.

Barok:

De kunststroming Barok kwam aan het begin van de 17e eeuw in opkomst. Deze periode duurde tot halverwege de 18e eeuw. In deze periode ontdekten schilders het principe van clair-obscur. Het gebruik van kleurcontrast om het belangrijkste object er extra goed uit te laten springen. Daarnaast werkten schilders met realistische voorstellingen waarin emoties duidelijk zichtbaar waren.

De 19e eeuw:

Vanaf circa 1800 ontstonden er steeds meer verschillende stromingen binnen de schilderkunst. Als je schilderijen bekijkt uit de 19e eeuw dan zal je merken dat er geen lijn meer in is te ontdekken omdat schilders vanaf nu hun eigen stijl kozen. Sommigen richtten zich nog wel op en bepaalde stijl waarin ze samenwerkten, zoals bijvoorbeeld de Jugendstil en stromingen zoals naturalisme en impressionisme.

De moderne tijd:

Vanaf de 20e eeuw ontstonden er weer nieuwe stromingen zoals de Cobra beweging en het kubisme. Maar voor hedendaagse schilderkunst geldt meer dan ooit dat schilders zich een artistieke vrijheid toe-eigenen en zich nog minder dan in de 19e eeuw houden aan regels die de tijd hen oplegt. Zo zijn er vandaag de dag schilders die moderne werken maken maar er zijn er ook die schilderijen maken die qua stijl prima in de 18e eeuw thuis zouden kunnen horen.

Digitale kunst:

Vooral in de 21e eeuw wordt bij het maken van kunst steeds meer gebruik gemaakt van moderne technieken. Het voordeel daarvan is dat je een werk gemakkelijk kunt aanpassen en dat het maken van kunst ook is weggelegd voor mensen die geen aangeboren tekentalent hebben. Desondanks moet je natuurlijk ook voor het maken van digitale kunst wel over enig talent en creativiteit beschikken. Ondanks de opkomst van digitale kunst zal de traditionele manier van schilderen met verf en andere materialen nooit verdwijnen. Daarvoor zit deze te diep in onze samenleving geworteld.

Misschien interessant: Meer stijlen uit de schilderkunst.
Hoe wordt een schilderij gemaakt?

Welk materiaal wordt er voor schilderijen gebruikt?

Verschillende materialen om te schilderen
Voor het schilderen kunnen verschillende materialen worden gebruikt.

Schilderen kan met verschillende materialen. Vaak wordt een schets gemaakt met potlood om een idee te krijgen van hoe het schilderij eruit moet komen te zien. Voor het maken van het schilderij gebruikt een schilder materialen zoals olieverf of acrylverf. Schilderijen worden soms ook getekend, dit gebeurt meestal met potloden. Een getekend schilderij kan zowel in kleur als in zwart-wit worden uitgevoerd. Als een schilderij in opdracht wordt gemaakt kan de koper aangeven welk materiaal hij de schilder wil laten gebruiken. Maar er zijn ook veel schilders die uitsluitend met één soort materiaal werken omdat ze daar hun talent aan ontlenen.

Ook worden er foto schilderijen gemaakt. Dit zijn niet echt hand geschilderde kunstwerken. Dit is een print op canvas en wordt ook wel foto op canvas of foto schilderijen genoemd. Op deze manier is het vrijwel net zo mooi als een kunstwerk dat met de hand geschilderd is. Alleen is het zo een heel stuk goedkoper en dus betaalbaar voor iedereen. Dit wordt ook wel goedkope wanddecoratie genoemd.
Hoe kun je een schilderij ophangen?

Het ophangen

Als je een schilderij hebt gekocht is het natuurlijk de bedoeling dat het een mooi plekje aan de muur krijgt. Let daarbij op de lichtval in de ruimte waar het schilderij komt te hangen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een schilderij totaal niet opvalt. Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat een schilderij pal in de zon hangt en daardoor na enkele jaren zijn kleur verliest.

Schilderij ophangen met haakjes.
Ophangen gaat gemakkelijk met de bijgeleverde haakjes.

Musea letten altijd goed op dat schilderijen in ruimtes hangen waar licht en luchtvochtigheid optimaal zijn geregeld om de schilderijen in en zo goed mogelijke conditie te houden. Dit geldt natuurlijk ook voor foto’s op canvas. Zodra je het juiste plekje gevonden hebt dan kun je ze ophangen met de bijgeleverde ophanghaakjes.
Een schilderij restaureren

Schilderij restaureren

Als een schilderij al wat jaren oud is dan kan het vuil worden. Een laag vieze aanslag op een schilderij kan meestal worden verwijderd door een deskundige restaurateur. Als een schilderij veel waarde heeft, is het aan te raden om een restauratie deskundig te laten uitvoeren zodat het schilderij niet wordt beschadigd. Na restauratie stijgt een schilderij vaak flink in waarde. Het kan dus bij waardevolle schilderijen zeker de moeite waard zijn om het indien nodig te laten restaureren.
verschillede lijsten voor een schilderij

Welke lijst past bij mijn schilderij?

Als de lijst van een schilderij vervangen moet worden dan is het zaak om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Een historisch schilderij in een moderne lijst is vaak een vlag op een modderschuit. Als je een schilderij hebt dat een nieuwe lijst nodig heeft dan is het aan te raden om je hierover te laten adviseren door een deskundige. Zeker als het gaat om een schilderij van waarde is het belangrijk dat aandacht wordt besteed aan het vinden van een passende lijst. Ook het inlijsten moet met zorg worden gedaan om beschadiging van het schilderij te voorkomen.
investeren in kunst

Kunst als investering

Niet iedereen koopt schilderijen omdat hij of zij een kunstliefhebber is. Er zijn ook steeds meer mensen die een schilderij of schilderijencollectie kopen omdat ze het een goede investering vinden. Deze schilderijen worden vaak aan musea beschikbaar gesteld om te exposeren, omdat de eigenaar daar zelf de ruimte niet voor heeft. Ook komt het voor dat een collectie kunst na het overlijden van de eigenaar wordt geschonken aan een museum. Dit moet dan wel bij testament zijn vastgelegd, want anders kunnen de nabestaanden van de kunstverzamelaar immers aanspraak maken op de erfenis en de werken indien gewenst verkopen.
Is mijn schilderij geld waard?

Hoe kom ik erachter of mijn schilderij van waarde is?

De waarde van schilderijen wordt bepaald door de mate waarin er vraag naar is. Het is niet zozeer van belang of een schilderij mooi is, maar of er bij verkoop interesse voor is. Het begrip mooi is immers zeer subjectief. Als je een schilderij in bezit hebt en je wilt dit laten verzekeren of je overweegt om het te verkopen, dan kun je hier het beste een deskundige naar laten kijken. Veel particulieren nemen hun kunst mee naar het televisie programma Tussen Kunst en Kitsch. Hier kun je je schilderij laten taxeren door een deskundige. Vaak levert dit de mededeling op dat het om een replica gaat die niet veel waarde heeft. Maar soms worden er in dit televisie programma zeer waardevolle schilderijen ontdekt die een waarde vertegenwoordigen die de eigenaar niet voor mogelijk had kunnen houden.

zelf een schilderij maken
Zelf een schilderij maken

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf te gaan schilderen. Ook als je niet het aangeboren talent van Rembrandt of Van Gogh hebt kun je een schilderscursus volgen. Het is daarbij belangrijk te bedenken in welke stijl je wilt gaan schilderen. Ga je voor realistische portretten of vergezichten of kies je voor abstracte kunst in felle kleuren met zelfgekozen vormen. Dit laatste is vaak wel wat makkelijker omdat je het in principe niet fout kunt doen. Als je een portret schildert kan het zijn dat dit totaal niet lijkt op je model. Maar als je een schilderij maakt van strakke vormen in felle kleuren dan kan niemand in principe zeggen dat het schilderij niet voldoet. Of het mooi wordt gevonden is natuurlijk een kwestie van smaak. Hieronder een leuk filmpje hoe je gemakkelijk een abstract schilderij zelf kunt maken:

Mensen schilderen al eeuwenlang

Lang voor de boekdrukkunst werd uitgevonden waren mensen al zelf aan het schilderen. Al in de tijd voor Christus werden er muurschilderingen in grotten gemaakt. Later, toen de mens zich verder ontwikkelde, ging men op doeken schilderen. Begaafde schilders gingen werken tegen betaling maken, al werden ze daar zelf vaak niet rijk van. Vaak werden schilderijen van nu beroemde schilders pas veel geld waard toen de schilder zelf allang was overleden. Veel schilders sleten hun leven in armoede. Dat is best wrang als je ziet dat je nu om een schilderij te kunnen kopen duizenden tot soms zelfs miljoenen euro’s op tafel moet leggen.

Wat is een replica?

Replica’s

Van beroemde schilderijen worden vaak replica’s gemaakt. Bekende schilderijen zoals het zigeunermeisje en ook de wereldberoemde Mona Lisa worden vaak gereproduceerd en hangen als zodanig in vele huiskamers. Een replica is uiteraard geen geld waard en zal als zodanig meteen door een expert worden herkend, tenzij je te maken hebt met een zeer bekwame vervalser. Het voordeel van replica’s is dat het goedkope schilderijen zijn die dus ook kunnen worden aangeschaft door mensen die geen royale bankrekening hebben.

Als je zeker wilt zijn dat je een origineel werk koopt dan ben je het beste af op een officiële veiling of bij een galerie die werk rechtstreeks van de kunstenaar koopt. Alle werken die officieel geveild worden, worden gecontroleerd op echtheid door deskundigen. Dit zijn vaak werken die uit particulier bezit komen en worden geveild na het overlijden van de eigenaar of om financiële redenen. Bij deze schilderijen wordt altijd een certificaat van echtheid uitgegeven.
Kunst voor in je bedrijf of kantoor

Hotelkamer en bedrijfspand kunst

Kunst voor bedrijven
Kunst voor bedrijven is niet haast niet te missen.

Veel bedrijfspanden, kantoren en hotelkamers worden opgesierd met kunst. Uiteraard gaat het hier vaak om replica’s van kunstwerken of om goedkopere foto schilderijen. Hiervoor wordt vaak abstracte, tijdloze kunst gebruikt die vele jaren kan blijven hangen zonder ‘uit de mode’ te raken. Uiteraard wordt bij het maken van kunst die in de openbare ruimte wordt opgehangen gekeken naar de aard van het pand. Een historisch pand met moderne kunst kan wel, maar daar moet natuurlijk wel even goed naar worden gekeken. Een stijlvol gebouw uit de 19e eeuw kan achter de gevel een modern ingericht pand herbergen met moderne schilderijen aan de muur. Voor moderne gebouwen en voor op kantoor worden er vaak kleurrijke schilderijen gebruikt. Ook worden vaak natuur schilderijen gebruikt omdat deze een rustgevend effect hebben.